Durf Te Vragen #dtv: veelgestelde sollicitatievragen

Solliciteren…het houdt ons bij STICKY TALENT dagelijks bezig. Zo werkt ons team er dag in dag uit aan om elk sollicitatieproces zo efficiënt en eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Met die insteek hebben we ons netwerk opgeroepen om veelgestelde sollicitatievragen te beantwoorden, zodat we telkens de meest optimale service kunnen blijven garanderen. 

Onze belangrijkste bevindingen lees je hieronder:

1. het opladen van een cv? no problem!

Het opladen van een cv bij het solliciteren is een belangrijk eerste hulpmiddel. Enerzijds helpt het je als recruiter om te kijken of er sprake is van een fit tussen het cv en de specifieke vacature, anderzijds draagt het bij als leidraad tijdens volgende sollicitatierondes. Dat het ons netwerk niet tegenhoudt om hun cv op te laden kunnen we dus alleen maar toejuichen!

2. toch maar niet solliciteren via whatsapp

Hoewel de rekruteringssector de digitalisering meer en meer probeert te omarmen (denk daarbij aan de talloze opties om online of via sociale media, waaronder WhatsApp, te solliciteren…), merken we dat de meerderheid van de sollicitanten nog steeds een authentiek en real-life gesprek verkiest. Als je de online opties toch aanbiedt, zorg je er best voor dat deze gebruiksvriendelijk en to the point zijn.

3. 2 gesprekken tijdens een sollicitatieproces

Om de persoon achter een cv beter te leren kennen (lees: een cv is en blijft tenslotte maar een leidraad), raden we je aan de tijd te nemen om samen te zitten met én te luisteren naar de kandidaat. Dit vraagt om minstens één, maar bij voorkeur twee volwaardige gesprekken. Naargelang de situatie kan je contactmomenten toevoegen.

Wel is het belangrijk om hierin een evenwicht te vinden: niet té veel, maar zeker ook niet té weinig gesprekken. Uit ervaring weten we dat té veel gesprekken kunnen leiden tot het mislopen van een kandidaat. Tenslotte heeft hij of zij hoogstwaarschijnlijk nog andere sollicitaties lopen. Té weinig gesprekken, als in de zin van na een eerste gesprek meteen de knoop doorhakken, kan dan weer overhaast overkomen. 

4. Desktop = hét medium om te solliciteren

Wat blijkt: mobiele toestellen, zoals tablets en smartphones, worden steeds vaker gebruikt om bedrijven op te zoeken, vacatures te bekijken en functies door te nemen. Het officieel solliciteren op een vacature daarentegen gebeurt nog steeds via de klassieke desktop. Tip: Zorg ervoor dat je website zowel desktop als mobile proof is.

5. Vacatures zoeken op LinkedIn

Sollicitanten kunnen tijdens hun online zoektocht naar een job (en dus naar vacatures) op heel wat plaatsen terecht. Vergeet naast het gebruikelijke social medium LinkedIn zeker ook niet in te zetten op je eigen bedrijfswebsite of gebruik te maken van jobboards zoals Indeed, Stepston en VDAB (gratis) . Hierdoor creëer je een overzicht van al je openstaande vacatures. Een trekpleister voor talent!

6. Going all in: bereid om het sollicitatieformulier tot meer dan 3 velden in te vullen

Het sollicitatieformulier blijkt geen drempel te zijn voor ons netwerk. We like it! Zolang het formulier duidelijk, overzichtelijk, gestructureerd is én niet té veel tijd vraagt zijn sollicitanten bereid om meer dan 3 velden in te vullen.

Onze bijkomende tips:

– De algemene informatie, zoals de naam, voornaam en het emailadres, kan je in een verplicht veld zetten.

– Het uploaden van een cv en/of motivatiebrief daarentegen laat je tijdens deze War for Talent beter een optie zijn. Want eerlijk, als je informatie te kort komt dan neem je gewoon eens een kijkje op het LinkedIn profiel van je kandidaat en kan je aan een fijn sollicitatiegesprek beginnen.

Last, but not least…you got this! Nog bijkomende tips nodig? Dan kan je steeds bij STICKY TALENT terecht!