exitgesprek: 10 vragen voor geslaagde offboarding

exitgesprek

Wanneer een medewerker vertrekt, is dat in de meeste gevallen geen fijn nieuws. Als werkgever heb je geïnvesteerd en mogelijks had je de ambitie om dat te blijven doen. Maar eigenlijk doet dat laatste er niet 100% toe: zelfs als je vanuit de rol van werkgever al wist dat de samenwerking geen lang leven meer beschoren zou zijn, blijft een objectief, open en consequent exitgesprek onontbeerlijk om een samenwerking professioneel af te sluiten. Wat de reden van vertrek ook is. We geven je dus graag handvaten.

“Start with why” loopt het risico zo stilaan een cliché te worden, maar is toch in vele gevallen een sterke eerste stap. Zo ook tijdens een exitgesprek. Vraag naar het waarom bij het begin van het gesprek, want het kan al heel wat (onbewuste) vooroordelen of aannames die het gesprek zouden kunnen sturen, wegnemen.

1. Waarom ben je op zoek gegaan naar een nieuwe functie?

2. Wat gaf de doorslag om in te gaan op het voorstel?

3. Wat vond je fijn aan je job hier?

4. Wat vond je niet fijn aan je job hier?

5. Kwam de functieomschrijving overeen met de werkelijkheid?

6. Vond je onze arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met je functie?

7. Ervaarde je voldoende erkenning voor je werkzaamheden?

8. Hebben we je persoonlijke groei voldoende gestimuleerd?

9. Zou je ons bedrijf als werkgever aanbevelen aan vrienden of familie? Waarom (niet)?

10. Is er nog iets dat je wil meegeven?

Door met de tiende open vraag te eindigen, geef je de medewerker nog een ‘laatste kans’ om de zaken die die eerder niet uitsprak, toch nog uit te spreken. Ook vermijd je er mee dat belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien of de vertrekkende medewerker niet de veiligheid voelde om  openlijk zijn of haar zegje te kunnen doen.

Daarnaast is het belangrijk om de informatie te ‘loggen’ of te verzamelen. Lijkt evident, maar wordt al te vaak vergeten, waardoor de informatie vervaagt of in de hoofden van de betrokken personen blijft zitten, of misschien zelfs een eigen leven gaat leiden.

Ondersteuning of inspiratie nodig bij het verder organiseren van je exitgesprekken? Laat dan van je horen!