Hou je medewerkers gemotiveerd via jobcrafting of baanboetseren

Jobcrafting

De laatste tijd horen we vooral spreken over het aantrekken van talent en de moeilijkheden daarrond. Het groot aantal openstaande vacatures is daar een bewijs van, maar het is net in deze periode extra belangrijk om ook de huidige medewerkers voldoende aandacht te blijven schenken en gemotiveerd te houden. Dat kan bijvoorbeeld via jobcrafting. 

We lichten dan ook graag toe in deze blog wat het is, hoe het werkt en waarom het interessant is voor jou als werkgever in het kader van het motiveren en behouden van jouw huidige medewerkers. 

Wat is ‘jobcrafting’?

De letterlijke betekenis van jobcrafting is ‘baan boetseren’ of ‘sleutelen aan je job’. Voor een werkgever betekent dat met andere woorden dat je een andere invulling geeft aan de job van je medewerkers, zodat hun verantwoordelijkheden (meer) in overeenstemming zijn met hun kwaliteiten en interesses. Denk daarbij bijvoorbeeld aan taken, rollen of werkrelaties.

Hoe werkt jobcrafting?

Concreet kan je jobcrafting definiëren op vier verschillende niveaus: taakniveau, relationeel niveau, cognitief niveau en contextueel niveau. We lichten ze hieronder voor je toe:

Waarom is het interessant?

‘Baan boetseren’ is om verschillende redenen interessant, maar in de eerste plaats natuurlijk om het gemotiveerd houden van jouw medewerkers. Je biedt niet alleen perspectief, maar zet hen ook in hun talent en kracht, wat maakt dat ze productiever zullen zijn. Het heeft een positief effect op hun algemeen welzijn en loyaliteit naar jouw bedrijf als werkgever toe.

Daarnaast kan een ‘herdefiniëring’ van iemands takenpakket er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat vacature-vereisten kunnen verschuiven – en eventueel dus ook meer haalbaar worden. Een enorme win-winsituatie dus.

Wil je graag aan de slag met jobcrafting voor jouw medewerkers, maar kan je een duwtje in de rug gebruiken? Dan helpt STICKY TALENT je daar graag bij.